joi, 13 septembrie 2012

Prajitura crocanta cu ciocolata




O prajitura foarte ciudatica, dar care nu rezista mult timp pe masa. Pentru iubitorii de ciocolata... inspiratie GoodFood.
 

Necesar:

- 200 g ciocolata amaruie;
- 200 g unt;
- 50 g faina;
- 50 g migdale;
- 300 g zahar.








Intr-o tigaie se topeste ciocolata impreuna cu untul.


Se adauga zaharul.
 
Se toarna intr-un vas si se lasa 5-10 minute sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu faina si migdalele.


Se unge cu unt o tava mica, se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute.
 
Se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza cu ajutorul unui cutit ascutit.
 
Rezultatul...
 


 
Pofta buna!

Tarte Tatin cu prune


Un desert foarte simplu de facut si tot atat de simplu si de mancat. Este delicios cu orice fel de fructe care merg coapte: mere, gutui, pere, cirese, visine...

Necesar:


- 800 g prune curatate de samburi;
- 150 g unt moale;
- 1 plic zahar pudra vanilat (80 g)
- 70 g zahar;
- 400 g aluat de foietaj;
- 1 lingurita de scortisoara sau cardamom (optional).
Se unge o cratita cu tot untul. Deasupra se presara zaharul, condimentele si jumatatile de prune, incat sa fie acoperita cu fructe toata suprafata.
 
 
Se baga in cuptorul incins la 200 grade pentru 20-25 minute.
 
Pe o suprafata presarata cu faina se intinde aluatul de foietaj. Peste aluat se aseaza capacul cratitei si se decupeaza un cerc cu un diametru mai mare cu 2-3 cm decat cel al capacului. Se scoate cratita din cuptor, se ruleaza aluatul pe sucitor pentru a-l transporta mai usor si se aseaza peste prune. Cu ajutorul unei linguri se baga marginile cercului de aluat sub prune asfel incat sa imbrace continutul de fructe. Cu un cutit se fac gauri in aluatul de foietaj si se baga la cuptor pana ce acesta devine rumen si crocant; aproximativ 20-25 minute.
 
Se scote cratita din cuptor, se acopera cu o farfurie sau un platou si cu o miscare rapida se rastoarna tarta.
 
Rezultatul...

 
 
Pofta buna!

vineri, 7 septembrie 2012

Placinta cu carne de vita, ciuperci

 
Ce mai mancam azi? Ce avem prin frigider? Ciuperci, ardei rosu, carne tocata si aluat de foietaj (in congelator :) ) Si asa a aparut placinta mea de carne delicioasa...

Data viitoare cand o voi mai face, voi adauga si suc de rosii.


Necesar:

- 600 g carne de vita tocata;
- un borcan de 400 g ciuperci;
- 1 ardei mare rosu;
- 2 oua;
- 140 ml iaurt;
- 140 ml lapte;
- 2 oua;
- 400 g aluat foietaj;
- 2 catei de usturoi;
- 1 lingurita salvie uscata;
- 1 crengura rozmarin;
- parmezan din belsug;
- 2 linguri ulei;
- sare si piper.


Intr-o tigaie mare se pune uleiul la incins, apoi se adauga usturoiul zdrobit, se amesteca pentru a nu se arde si pentru a-si lasa aroma si se adauga carnea. Se amesteca, iar cand carnea isi schimba culoarea se adauga ciupercile taiate. Se lasa la foc mic, acoperindu-se tigaia cu un capac pana cand se patrunde carnea.


Se adauga ardeiul taiat felii subtiri, salvia, rozmarinul. Daca este cazul se mai adauga putina apa, sau vin alb. Se pune capacul si se lasa ca se contopeasca aromele. Se potriveste de sare si piper.
 
Intre timp se intinde aluatul de foietaj pana cand acopera tava in care se va face placinta. Eu am folosit o tava de tarta cu diametrul de 26 cm. Se ruleaza aluatul pe sucitor si se pune in tava incat sa atarne colturile.
 
Dupa ce umplutura s-a facut, se toarna peste foietaj.

 
Se intorc colturile si se acopea cu ele umplutura cat se poate.
 
Intr-un caston se amesteca ouala cu iaurtul si laptele, iar amestecul se toarna peste placinta, incat sa intre si in compozitie si sa fie cu aluatul acoperit complet. Deasupra se presara parmezan.


Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute, pana cand se rumeneste frumos.


Rezultatul...


 
Pofta buna!